Gluten….wat zijn dat

Gluten….wat zijn dat

Wat zijn gluten eigenlijk?

Je hoort steeds vaker dat mensen geen gluten eten. Waarom eigenlijk niet? Is het een hype of is het serieus een probleem voor veel mensen. En wat zijn gluten nou eigenlijk, en waar zit het allemaal in?

Gluten zijn plantaardige eiwitten en die voor komen in enkele graansoorten. Deze eiwitten maken brood zo lekker elastisch en luchtig . Maar ook in onze soepen en sausen zorgen de gluten voor binding en stabiliteit  Zonder de gluten wordt brood een zwaar en massief geheel  Maar gelukkig komen er steeds betere methodes op de markt om toch lekker en luchtig brood op de plank te krijgen zonder de gluten.

Hoe smaakt eten zonder gluten?

Daar kunnen wij eigenlijk wel kort over zijn. Top, net zo goed als eten met gluten. De meeste gerechten zitten al geen gluten is. Vlees, groenten en dergelijke zijn uiteraard glutenvrij. Gebonden soepen en sausen zitten normaal wel gluten in. Daarom gebruiken wij andere meelsoorten voor de binding. dat is alles. En geen kant en klaar spullen kopen uiteraard want dan kom je overal gluten tegen. Dit wordt in veel producten gebruikt voor binding en stabiliteit.

Waar zitten gluten in?

Gluten vind je onder andere in tarwe en rogge. Ook zitten ze in bijvoorbeeld spelt en gerst(gort). Gluten zitten dus ook in alle producten waar deze granen in verwerkt zijn. Zoals in brood, koekjes, gebak, bier en nog veel meer. Veel kant en klaar producten bevatten gluten. Ook kun je de meeste bindmiddelen niet gebruiken omdat daar gluten in zitten. Wij maken bijna alles zelf en hebben daarom goede controle over de gerechten.

zijn gluten ongezond?

Nee, absoluut niet tenzij je intolerant bent voor gluten natuurlijk. Let wel het is geen allergie maar een intolerantie, een auto immuun ziekte  Allergieën  kun je overheen groeien, maar over deze ziekte niet, die heb je je hele leven lang. Iedereen die een gluten intolerantie heeft, weet dat deze eiwitten voor hen wel degelijk ongezond en zeer ziek makend zijn.

Wij ontvangen in ons restaurant veel mensen met deze gluten intolerantie. Als zij gluten eten, raakt de dunne darm ontstoken waardoor ze buik en darmklachten krijgen die zeer hevig en ernstig kunnen zijn. Zelfs een shock kan het effect zijn. Voor mensen met deze ziekte is er maar een oplossing en dat is geen gerechten met gluten eten.

kan ik uit eten gaan met een gluten intolerantie?

Ja natuurlijk kan ook jij uit eten gaan, maar je moet alleen goed opletten waar en wees er van overtuigd dat het betreffende restaurant weet waar ze mee te maken hebben. Helaas zijn er nog niet veel restaurants  zoals de Steakerij, waar alles glutenvrij is en waar men weet waar men het over heeft.

Voor ons is dat de reden dat wij in ons restaurant 100% glutenvrij koken. Geen enkele kans op besmetting en dus ziek worden. Het eten smaakt er uiteraard niet minder om, mede omdat in de meeste producten geen gluten zitten. Vlees, vis en groentes zijn uiteraard gewoon altijd glutenvrij, behalve wanneer men kruid met kruiden melanges uit een potje. Hier zit vaak tarwebestanddelen in.