Waarom is uit eten gaan moeilijk voor mensen met coeliakie
Coeliakie en uit eten
Uit eten gaan is voor mensen met een coeliakie vaak een risicovolle onderneming. Maar waarom is dat eigenlijk zo? In het restaurant wordt toch gewerkt met verse producten en is men toch getraind en opgeleid om schoon en netjes te werken? Nou…. nee dus.
Veel mensen die werken in restaurants, hebben geen idee wat coeliakie is. Als je zegt dat je glutenintolerant bent en vraagt wat je er kunt eten, moeten ze dat altijd eerst navragen. De bediening zelf heeft geen antwoordt. Regelmatig komen ze terug met het antwoord dat het niet kan, dit waarschijnlijk omdat de koks het niet aandurven of niet aan kunnen.
Waarom? Er wordt in de horeca heel erg veel gewerkt met kant en klaar producten, zelfs wanneer ze ‘alles’ zelf maken. Dit om al het werk aan te kunnen in de keuken en soms ook door gebrek aan kundig personeel.
wat is het probleem?
Het probleem met kant en klaar producten is dat er overal tarwe ingestopt wordt voor binding, stabilisatie of elasticiteit. Daar heb je direct ook de grootste reden waarom je bijna nergens glutenvrij eten.
Maak je soep en trek je de bouillon zelf van beenderen en groenten, dan is het glutenvrij. Maak je zelf de soep maar gebruik je bouillonblokjes, heb je weer gluten in de soep. Bij saus maken gebruikt men meestal tarwebloem (of kant en klaar) en dat is dan niet glutenvrij. Dit los je dus eenvoudig op door ander meel voor de binding te gebruiken, die wel glutenvrij is.
Brood is lastig
Brood echter is wel een dingetje, maar dat weten de meesten ook wel. Goed brood vinden is een hele expeditie op zich. Eerst ga je af op tips van iedereen. Toch hebben wij tot nu toe alleen maar stokbrood en hamburgerbroodjes gevonden die voor gewoon brood door kunnen gaan. Het probleem is dan weer dat daar wel tarwe in zit, waar natuurlijk wel de gluten uit zijn gehaald.
Dus houden restaurants gewoon brood aan en tevens geld dat voor de koekjes en de gebak bij de koffie. Maar juist door deze dingen in huis te houden krijg je een groot risico op kruisbesmetting, vooral door onwetendheid. Nadat je brood hebt gesneden, een koekje hebt gepakt of een gebakje op een schoteltje hebt gezet, moet je eerst je handen wassen voordat je weer verder kunt gaan met de werkzaamheden en dat werkt niet echt in de horeca.
Conclusie
Samengevat, veel horeca bedrijven werken met brood, tarwemeel, en halffabricaten welke niet glutenvrij zijn en waar kruisbesmetting bijna een gegeven is. Behalve de zaken waar men wel weet waar ze mee bezig zijn natuurlijk.
Dus, ga lekker uit eten, maar verzeker je er van dat men weet wat coeliakie is. Eet smakelijk
+ There are no comments
Add yours