waarom glutenvrij


Omdat het kan

Waarom glutenvrij is de vraag die wij heel vaak horen in het steakhuis en buffetrestaurant. Omdat het kan denk ik dan wel eens.. Maar dit klopt natuurlijk niet helemaal. Ik denk dat omdat het allemaal niet zo moeilijk is.,  Werk met verse producten en wanneer je iets koopt wat fabrieksmatig is samengesteld, zoals bijvoorbeeld een kruidenmix, is het een kwestie van het etiket goed en minstens twee keer lezen.

Waarom glutenvrij?

Dat is op zich een redelijk lang groeiproces geweest. Onze dochter heeft jaren lang onverklaarbare problemen gehad met haar gezondheid. Van klein kind af heeft ze al last van de buik, eigenlijk altijd erge buikpijn, wat wij eerst een beetje als aanstellerij zagen en dat was geheel onterecht. Het was absoluut geen aanstellerij, maar wat het wel was wisten wij ook niet.Ze had ook erg veel last van een nare huiduitslag wat als constitutioneel eczeem werd beschouwd. Mijn dochter was ook altijd erg moe, ondanks haar 10 uur slaap per nacht, werd ze elke dag moe wakker.

Naar de huisarts e.d. geweest , maar niemand dacht aan een gluten intolerantie. Jaar na jaar  werden wij van het kastje naar de muur gestuurd. De problemen, veroorzaakt door de gluten, bleven dus maar aanhouden en na een jaar of 12, nu  een jaar of 8 geleden, werd ze gediagnosticeerd voor coeliakie, ofwel gluten intolerantie. Eindelijk een diagnose die klopte.

Hierdoor moesten wij privé heel wat aanpassingen maken in haar eetgedrag en eetgewoonte. Geen koekjes en snoepjes meer, geen brood of beschuit, geen gebakjes en andere lekkere dingetjes. Ook geen pasta, geen bami, geen lekkere sausen bij het vlees of de groente. Dit was, vooral in het begin niet makkelijk voor haar. Ik ben daarom in de keuken direct al anders gaan werken om te voorkomen dat zij ziek zou worden. Hard op zoek naar glutenvrije producten in de winkels en dat is tegenwoordig een stuk makkelijker dan vroeger.

meer info over gluten

Het duurde ook niet lang voordat wij in ons restaurant de eerste gasten  kregen die ook met deze intolerantie te maken had. Door onze ervaringen met onze dochter en de bijhorende aanpassingen die we hadden gedaan met het koken,  konden zij bij ons meteen al het meeste gewoon eten, omdat de meeste gerechten huisgemaakt en dus ook glutenvrij waren.

In het restaurant waren wij  al gewend om schoon en veilig te werken om elke vorm van besmetting te voorkomen. Stokbrood snijden gebeurde op een aparte plek, met handschoenen aan en een schort voor. Na het snijden schort af , handschoenen uit en goed de handen wassen. Op deze manier waren wij  er honderd procent zeker van dat wij geen broodkruimels mee sleepten de keuken in en daar andere gerechten mee kon besmetten.

Steeds meer gasten glutenvrij

Wij kregen in de loop der tijd steeds meer gasten met gluten intolerantie in onze restaurants  en hebben toen besloten steeds verder te gaan met het glutenvrij maken van onze gerechten. Een paar jaar geleden hebben wij ook de soepen en de sausen glutenvrij gemaakt, waardoor, op het stokbrood na, al het eten glutenvrij was. Na een paar jaar groeide het aantal gasten met coeliakie nog steeds. Wij merkten ook meer en meer hoe bang velen waren om te eten, bang dat het toch fout ging. Dit is gelukkig bij ons nooit gebeurd.

Klacht vlak voor de kerstdagen

Met de kerstdagen hebben wij 5 keer het buffetrestaurant vol zitten en zetten wij het brood op de tafels vlak voordat iedereen binnenkomt. Dat hebben wij het afgelopen jaar dus niet meer gedaan.

Wij kregen namelijk in de periode voor de kerst van iemand de opmerking dat zij het brood op de tafels eng en gevaarlijk vond in verband met haar ziekte. Ik verzekerde haar dat het nog nooit fout was gegaan, maar dacht direct.; ze heeft een sterk punt. Iedereen zit met zijn of haar handen aan brood. Ze scheppen eten op en er kan dan een broodkruimel van hun handen in het eten vallen.

Daarom zijn wij ook met het brood gestopt.

Toen wij dus met het brood in het buffetrestaurant stopten waren wij daar volledig glutenvrij. Mijn dochter en de gasten met coeliakie reageerden daar heel positief en opgelucht op. Dat was voor ons de aanzet om het ook in het steakhuis te doen en dus het hele restaurant op deze manier volledig  glutenvrij te maken, op het bier na dan. Alhoewel wij goed glutenvrij bier in huis hebben, dat gewoon smaakt zoals pils. (was zelf blij verrast). De tapkraan hebben wij apart geplaatst om kruisbesmetting te voorkomen.

 

Lekker onbezorgd bij ons eten? Reserveer en geniet zoals nooit te voren.

+ There are no comments

Add yours