Glutenvrij eten, smaakt dat anders?


Hoe smaakt glutenvrij?

Deze vraag krijgen wij regelmatig in ons glutenvrije restaurant te horen. Deze vraag komt vooral van mensen die eigenlijk niet weten wat gluten zijn en waar ze in zitten. Het antwoord dat wij dan geven is dat glutenvrij eten gelijk smaakt aan niet glutenvrij eten. Een beetje een vreemd antwoord eigenlijk. In vlees zitten geen gluten, een steak is dus altijd glutenvrij, zo ook alle verse groentes en aardappelen.  Dus zeggen wij hier mee dat glutenvrij eten hetzelfde smaakt als eten met (is dus ook zonder) gluten. Smaakverschil kan er dan ook niet zijn natuurlijk.

Beetje flauw misschien, maar wij werken met verse producten en daar zitten nu eenmaal geen  gluten in.

Wanneer u thuis soep maakt en niet zelf bouillon trekt, maar blokjes uit de winkel gebruikt, is deze niet glutenvrij vanwege  het bindmiddel in de blokjes. Onze bouillon heeft dat bindmiddel niet. Daarom vallen onze soepen en ook onze sausen onder glutenvrij eten. Smaakt onze bouillon anders dan uit de fabriek? Ja, lekkerder, zoals alles wat je zelf maakt lekkerder is.

Wanneer wij soepen en sausen binden, dan kunnen wij dat niet doen met gewone tarwebloem, maar gebruiken wij een mix van meelsoorten met onder andere maismeel. Dit smaakt anders dan tarwemeel, maar na het garen van de bloem en het bereiden van de soepen en de sausen proef je geen verschil tussen glutenvrij eten en ‘gewoon’ eten.

Wanneer proef ik wel verschil?

Is er dan helemaal geen verschil te proeven tussen glutenvrij uit eten en niet glutenvrij uit eten? Ja zeker wel.

brood

Brood bijvoorbeeld. Glutenvrij brood smaakt echt heel anders dan het gewone brood dat we gewend zijn. . Vooral ook de structuur is totaal anders. Het brood is veel droger en korreliger dan het gewone brood. Glutenvrij brood is alles behalve luchtig en elastisch. Het is vaak zwaar, massief en wat ik al zij, droog. Toch is er tegenwoordig wel glutenvrij brood wat al dicht in de buurt komt van normaal brood. Sommige soorten glutenvrij brood worden gemaakt van glutenvrij gemaakt tarwemeel. Deze broden zijn wel lekker en luchtig. Ons stokbrood en onze hamburgerbroodjes zijn ook hiervan gemaakt. Helaas zijn er ook veel mensen die allergisch zijn voor tarwe. Maar gelukkig voor hun is er ook al brood verkrijgbaar wat tarwe en glutenvrij is maar tevens ook redelijk lekker. Helaas is men er nog niet, maar dat gaat vast niet heel lang meer duren.

Uiteraard kun je ook je eigen brood gaan bakken, meestal een stuk lekkerder. Wij gaan er in ieder geval wel mee bezig, al is het omdat het leuk is te doen.Dus wie weet hebben wij in ons restaurant straks lekker eigen gebakken brood. We houden je op de hoogte.

Snacks

Bij de snacks kun je echter wel een echt probleem hebben als het om glutenvrij uit eten gaat.De snacks in restaurants, cafés en cafetaria’s zijn niet glutenvrij. Wij hebben wèl glutenvrije snacks, maar dat had wel wat voeten in de aarde. Wij hebben verschillende soorten kroketten, frikandellen en bitterballen e.d. geprobeerd, maar daar werden wij absoluut niet blij van. Het spul is waanzinnig duur en is verre van lekker te noemen. Sommige kroketten lijken wel gevuld met behanglijm.. De inkoopprijs is bijna 10 x de inkoopprijs van gewone kroketten en bitterballen.

dus, zelf glutenvrije snacks maken

Omdat de glutenvrije snacks uit de winkels en van de groothandel ons absoluut niet konden bekoren, zijn wij de kroketten en de bitterballen zelf gaan maken. Dat vonden wij wel een leuke uitdaging en na een aantal bijzondere exemplaren hebben wij heerlijke kroketten en bitterballen weten te maken. Onze gasten weten de huisgemaakte snacks zeer te waarderen. Wij krijgen er veel complimenten voor en men is verbaasd wanneer wij zeggen dat ze glutenvrij zijn.  Dus glutenvrij eten wat smaakt als gewoon eten kan wel degelijk.

geen verschil in smaak

Onze conclusie is dan ook eenvoudig. Wanneer je alle gerechten zelf maakt, proef je eigenlijk geen of nauwelijks verschil tussen glutenvrij eten en niet glutenvrij eten. Brood en snacks zijn, zoals beschreven, niet echt makkelijk wat de smaak en structuur aan gaat, maar met een beetje moeite en inzet kan het echt wel. Het hoeft niet anders te smaken.

glutenvrij eten is gewoon lekker eten

 

+ There are no comments

Add yours